Libellen

 

Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik helemaal gek van libellen. Ik stop hier ontzettend veel tijd in door het plannen van wandelingen en zoektochten, maar ook met het uitzoeken en informeren waar bepaalde soorten zich bevinden. Ik probeer veel op pad te gaan met mijn camera en ik ben de afgelopen jaren al veel bijzondere soorten tegengekomen.

 

Van de 71 soorten die in Nederland leven of ooit zijn waargenomen heb ik er tot nu toe 65 gezien en gefotografeerd. Van deze 71 soorten zijn er 3 zeer waarschijnlijk uit ons land verdwenen (bronslibel, tweevlek en mercuurwaterjuffer).

 

Hieronder staan een aantal foto's van libellen en waterjuffers die ik ben tegengekomen in de afgelopen jaren.

Helemaal onderaan staat een overzicht met alle soorten die ik in Nederland en in het buitenland ben tegengekomen. De rode namen zijn zeldzaam en de dikgedrukte rode namen zijn zeer zeldzaam.

 

Beekjuffers en Breedscheenjuffers

(Calopterygidae + Platycnemididae)

De beekjuffers en breedscheenjuffers zijn de twee kleinste families onder de waterjuffers in Nederland. Van de beekjuffers kennen we er in Nederland twee. De weidebeekjuffer en de bosbeekjuffer. Het zijn de enige juffers in Nederland die kleur hebben op de vleugels. Hierdoor lijken ze in de vlucht wat weg te hebben van vlinders.

Van de breedscheenjuffers kennen we maar één soort in Nederland, namelijk de blauwe breedscheenjuffer.

Pantserjuffers

(Lestidae)

De pantserjuffers zijn de grootste waterjuffers die wij in Nederland hebben. Twee hiervan overwinteren in Nederland en kunnen behoorlijk koude temperaturen aan.

Waterjuffers

(Coenagrionidae)

In deze groep zitten een aantal van de meest bekende juffers die we in Nederland hebben (bv. het lantaarntje) en eigenlijk in alle tuinen met vijvers wel zitten. Maar behalve deze zeer bekende soorten, heeft deze groep ook de meest zeldzame soorten zoals de speerwaterjuffer en de donkere waterjuffer.

Glazenmakers

(Aeshnidae)

Dit is de groep met de meest kleurrijke en grote libellen die we in Nederland hebben. Bij bijna elk watertype is wel een glazenmaker te vinden en het komt niet zelden voor dat ze ook tuinen bezoeken. Vooral de paardenbijters en blauwe glazenmakers zijn geregeld in tuinen te vinden.

Rombouten

(Gomphidae)

De rombouten behoren tot mijn persoonlijke favorieten en zijn de meest geharde libellen die we hebben. Ze sluipen zelfs onder de meest barre weersomstandigheden uit en met hun geelgroene kleur zijn ze een bijzondere verschijning. Het is tevens een groep waarin alle soorten zeldzaam of zeer zeldzaam zijn in ons land.

Bronlibellen en Glanslibellen

(Cordulegastridae + Corduliidae)

Nederland kent slechts maar één bronlibel: de gewone bronlibel. Dit is dan wel meteen de allergrootste libel die we in ons land hebben.

De glanslibellen zijn weer een andere hele bijzondere groep. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het libellen die een bepaalde glans over het lichaam hebben. Wanneer de zon erop schijnt lijken ze soms echt op te lichten.

Korenbouten

(Libellulidae)

De korenbouten is de grootste groep met libellen die we in ons land kennen. Hierin zitten tevens ook de meest bekende soorten zoals de heidelibellen en oeverlibellen. Er vliegen het hele jaar door wel een aantal soorten en ook bij deze soort geldt dat ze bij vrijwel elk watertype wel te vinden zijn.