Excursie in de Weerribben

Eindelijk is het zover. Nadat vorige week de excursie werd uitgesteld, kan dit weekend de libellenexcursie naar de Weerribben toch doorgaan. De gids had gisteren nog wel een mailtje gestuurd dat het geen zonnige dag zou worden, dus dat ieder voor zichzelf maar moest beslissen of je wel of niet wilde komen. De hele week heb ik verschillende buienradar-achtige sites bijgehouden om te zien of de weergoden ons gunstig gezind waren. Het zou inderdaad geen al te beste dag worden, maar het moest in ieder geval droog blijven (althans volgens de weerberichten).

Vol enthousiasme breng ik mijn apparatuur in gereedheid en smeer mijn lunchpakketje. Wanneer ik in mijn auto stap is het hier nog aan het motregenen, maar ach, ik moet nog een kleine 2 uur rijden, dus dat zal wel goed komen.

Na 2 uur rijden is het echter nog steeds niet droog. Het lijkt juist alleen maar erger te worden. Zouden de weergoden van buienradar.nl dan toch weer van gedachten zijn veranderd.....

Eenmaal aangekomen zijn we met een bescheiden groepje, maar de gids is vanmorgen al even wezen kijken en heeft verschillende libellen gevonden. Waaronder Coenagrion Armatum, ofwel: donkere waterjuffer!

De donkere waterjuffer is de meest zeldzame waterjuffer van Nederland en kent nog maar één populatie.
De donkere waterjuffer is de meest zeldzame waterjuffer van Nederland en kent nog maar één populatie.
De sierlijke witsnuit is één van de meest zeldzame libellen van Nederland. De soort lijkt het goed te doen in Nederland en de aantallen groeien. Nu hopen dat hij zich nog weet te verspreiden.
De sierlijke witsnuit is één van de meest zeldzame libellen van Nederland. De soort lijkt het goed te doen in Nederland en de aantallen groeien. Nu hopen dat hij zich nog weet te verspreiden.


Ondanks het weer stappen we dan toch vol vertrouwen de boot in en varen we een klein half uurtje richting de bestemming. Onderweg begint het al langzaam maar zeker droger te worden, dus de kansen lijken meteen iets groter te worden.

Eenmaal aangekomen gaan we op zoek naar libellen, maar vooral natuurlijk naar de donkere waterjuffer. Na een kleine 20 minuten zoeken heeft onze gids één mannetje gevonden. Meteen komen alle camera's tevoorschijn en gaan velen plat op hun buik op de natte grond, om het perfecte plaatje te kunnen schieten. Helaas is door het donkere weer een perfecte plaat niet weggelegd, maar een goede foto is gelukkig wel mogelijk.

Na nog een klein uurtje zoeken heb ik zelf nog 2 mannetjes gevonden en ook nog een 3-tal andere zeldzame libellensoorten. Vanuit de verte klinkt vervolgens de gids die ons weer terugroept naar de boot en varen we naar nog een locatie. De donkere waterjuffer zullen we hier niet vinden. Die vliegt enkel op een stukje land dat niet groter is dan een kwart van een voetbalveld, maar er vliegen wel vele andere soorten. Wanneer we eigenlijk weer terug naar de boot moeten, roept één van ons vol enthousiasme te komen. En ja hoor, een sierlijke witsnuitlibel! Een van de meest zeldzame soorten (echte libellen) in Nederland en ook deze vliegt vrijwel alleen op verschillende locaties in de Weerribben.

 

Onderweg naar de verzamelplaats worden nog wat ervaringen uitgewisseld en praten we nog na over deze geweldige ervaring. De totale dag score van vandaag is ook best aardig. Ondanks het bewolkte, stormachtige, natte en koude weer hebben we toch 12 verschillende soorten gevonden, waarvan 3 zeldzaam en 2 zeer zeldzaam waren. 3 van deze soorten had ik nog niet eerder gezien en maakten deze dag dus absoluut de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Staatsbosbeheer en onze gids van de dag, Evert Ruiter, bedankt!


Reactie schrijven

Commentaren: 0